The Green Screen room.

Our new Green Room is located in Room SA48 in the Scott Sutherland building and has been custom built to provide a larger more professional filming  space than we previously had at St Andrews Street.

The space of the green screen room is approximately 50 sq.ft, and has three walls which have been fitted with infinity curves so that there are no visible horizontal lines when filming.   To overcome the problem of wires trailing across the floor, we now have nine retractable ceiling mounted power cubes, which can be hidden out of sight when filming widescreen shots.

Also included within the room is permanent railing fixtures for our 3D motion capture system, these rails will allow the capture sensors to be permanently mounted and will reduce the amount of time required to setup the system in the future.

The back of the room contains a storage area which will be used to store some of larger filming equipment and also the motion capture system.  The storage area will hidden by a new green screen curtain, thus allowing users to film in multiple directions if required.

At present, the final touches are being added to the room and it will be available for students to use by the middle of October.

Here are a few shots of the work that has taken place over the last few months:

Removal of existing ceiling tiles

Removal of existing ceiling tiles

Fitting of the infinity curve

Fitting of the infinity curve

Blending the floor and falls into the infinity curve

Blending the floor and falls into the infinity curve

Blending the corners of infinity curve together

Blending the corners of infinity curve together

Final touches being done to the electrics and ceiling tiles

Final touches being done to the electrics and ceiling tiles

Retractable power points

Retractable power points

Close up of the painted infinity curve blended into wall and ceiling

Close up of the painted infinity curve blended into wall and ceiling

Multiple power points, motion capture rail and new dark ceiling tiles

Multiple power points, motion capture rail and new dark ceiling tiles